REKLAMA

Faszerowane papryki wege

Faszerowane wege papryki to pyszna, pełna smaku i zdrowa propozycja dla miłośników roślinnych dań. Przepis ten jest idealny dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego i smacznego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 duży papryki (w różnych kolorach) Dodano do
  • 1 szkło ugotowanego ryżu Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 mała cukinia Dodano do
  • 1 pomidor Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Dodano do
  • 12 łyżeczki oregano Dodano do
  • 12 łyżeczki tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 14 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie) Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotuj papryki, usuwając szypułki i wydrążając nasiona. Możesz zostawić papryki w całości lub przekroić na pół wzdłuż dla mniejszych porcji.

2. Krok

W dużym garnku gotuj papryki przez 5 minut, aż lekko zmiękną. Następnie odcedź i odstaw na bok.

3. Krok

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.

4. Krok

Dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i pomidora do patelni. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Krok

Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, ciecierzycę oraz przyprawy (słodka papryka, oregano, tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka) do patelni. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą równomiernie połączone.

6. Krok

Przełóż farsz warzywny do papryk, równomiernie go rozprowadzając wewnątrz.

7. Krok

Jeśli używasz sera, posyp go na wierzch faszerowanych papryk.

8. Krok

Wstaw papryki do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz również przykryć papryki kawałkami folii aluminiowej.

9. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż papryki będą miękkie i farsz będzie dobrze podgrzany.

10. Krok

Po upieczeniu, wyjmij faszerowane papryki z piekarnika i posyp je świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy