REKLAMA

Faszerowane papryki wege

Faszerowane wege papryki to pyszna, pełna smaku i zdrowa propozycja dla miłośników roślinnych dań. Przepis ten jest idealny dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego i smacznego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 duży papryki (w różnych kolorach) Dodano do
  • 1 szkło ugotowanego ryżu Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 marchewka Dodano do
  • 1 mała cukinia Dodano do
  • 1 pomidor Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Dodano do
  • 12 łyżeczki oregano Dodano do
  • 12 łyżeczki tymianku Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 14 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie) Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Przygotuj papryki, usuwając szypułki i wydrążając nasiona. Możesz zostawić papryki w całości lub przekroić na pół wzdłuż dla mniejszych porcji.

2. Krok

W dużym garnku gotuj papryki przez 5 minut, aż lekko zmiękną. Następnie odcedź i odstaw na bok.

3. Krok

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.

4. Krok

Dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i pomidora do patelni. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Krok

Dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, ciecierzycę oraz przyprawy (słodka papryka, oregano, tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka) do patelni. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą równomiernie połączone.

6. Krok

Przełóż farsz warzywny do papryk, równomiernie go rozprowadzając wewnątrz.

7. Krok

Jeśli używasz sera, posyp go na wierzch faszerowanych papryk.

8. Krok

Wstaw papryki do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz również przykryć papryki kawałkami folii aluminiowej.

9. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-40 minut, aż papryki będą miękkie i farsz będzie dobrze podgrzany.

10. Krok

Po upieczeniu, wyjmij faszerowane papryki z piekarnika i posyp je świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy