REKLAMA
Źródło: FB: Proste przepisy na najlepsze potrawy
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Tradycyjny polski przepis na pełne smaku, aromatyczne danie, które jest jednocześnie prostością przygotowania. Idealny na zimę, kiedy szukamy ciepłych i pysznych posiłków.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Fasolka
- 500 g ugotowanej białej fasoli
Dodatkowe składniki
- 500 g kiełbasy
- 2 Sztuka duże cebule
- 4 zęby czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 Łyżka tłustego smalcu
- 2 Okulary bulionu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Ugotuj beczułkę fasoli stosując się do instrukcji na opakowaniu.
2. Krok
Pokrój kiełbasę w plastry i wrzuć na rozgrzewany tłuszcz. Smaż do momentu, aż nabrają złotego koloru.
3. Krok
Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż do zeszklenia.
4. Krok
Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę i dusz wszystko razem przez około 5 minut.
5. Krok
Dodaj ugotowaną fasolę i bulion, a następnie dusz na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
6. Krok
Pod koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
7. Krok
Podawaj z chlebem.