REKLAMA
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=flgNrsMqxzs
Farszynki mazurskie
Farszynki to popularne danie mazurskie, które składa się z połączenia mięsa wieprzowego, surowych ziemniaków, cebuli i jajek, a następnie gotowane w bulionie. To pyszne i sycące danie, które można podawać jako przekąskę lub jako główny element obiadu.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 6 surowych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 11⁄2 l bulionu mięsnego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Krok
Surowe ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa.
3. Krok
Dodaj do masy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Krok
Formuj z masy małe kulki o średnicy około 3-4 cm.
5. Krok
W dużym garnku zagotuj bulion. Następnie wrzuć do niego przygotowane farszynki i gotuj na średnim ogniu przez około 40-50 minut.
6. Krok
Podawaj farszynki gorące, polane bulionem.