REKLAMA

Źródło: MiguelMalo from Getty Images Signature

Falafel idealny

Falafel to popularne danie śródziemnomorskie, które składa się z ciecierzyca, do której dodaje się różne zioła i przyprawy. Te kulki są następnie smażone w oleju i podawane z świeżym chlebem i warzywami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g ciecierzyca Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 2 łyżeczka Kolendra Dodano do
  • 2 łyżeczka Mielone przyprawy Dodano do
  • 2 łyżeczka Mielona papryka czerwona Dodano do
  • 100 ml Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin, lub najlepiej przez noc.

2. Krok

Ciecierzyce opłucz, usuń skórę i wrzuć do blendera.

3. Krok

Dodaj do miksera pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę.

4. Krok

Uformuj kulki z ciasta i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą ładnie złociste.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy