REKLAMA
Źródło: MiguelMalo from Getty Images Signature
Falafel idealny
Falafel to popularne danie śródziemnomorskie, które składa się z ciecierzyca, do której dodaje się różne zioła i przyprawy. Te kulki są następnie smażone w oleju i podawane z świeżym chlebem i warzywami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 250 g ciecierzyca
- 1 szt The Onion
- 2 szt czosnek
- 2 łyżeczka Kolendra
- 2 łyżeczka Mielone przyprawy
- 2 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 100 ml Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Najpierw namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin, lub najlepiej przez noc.
2. Krok
Ciecierzyce opłucz, usuń skórę i wrzuć do blendera.
3. Krok
Dodaj do miksera pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę.
4. Krok
Uformuj kulki z ciasta i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą ładnie złociste.