REKLAMA

Źródło: Haris Calkin from Getty Images

Dziennik świąteczny

Przepis na smaczną roladę, która nazywana jest również bożonarodzeniową kłodą.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

W drodze:

  • 63 g Zwykła mąka Dodano do
  • 30 g Kakao Dodano do
  • 4 g Proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 4 kawałek jajka Dodano do
  • 140 g Cukier Dodano do
  • 30 g Masło Dodano do
  • Rum Dodano do

Do kremu wewnętrznego:

  • 112 łyżki żelatyna w proszku Dodano do
  • 200 g Biała czekolada Dodano do

270 ml bitej śmietany

  • 6 łyżki Tarty kokos Dodano do

Do kremów do stosowania na zewnątrz:

  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 6 łyżki Nutelly Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C, wysmaruj blachę do pieczenia masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Krok

Dodaj zwykłą mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól do miski i wymieszaj.

3. Krok

Roztop masło w rondelku i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

4. Krok

W międzyczasie, w innej misce, ubij jajka i cukier na pianę.

5. Krok

Następnie dodać roztopione masło i ponownie ubić.

6. Krok

Stopniowo możemy zacząć dodawać suchą mieszankę. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej ciasto na blachę do pieczenia. Piec przez 12 minut.

7. Krok

Podczas pieczenia przygotuj nowy arkusz papieru pergaminowego i posyp go kakao w proszku.

8. Krok

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać około 3 minut i przełożyć je na blachę do pieczenia posypaną kakao w proszku. Niemal natychmiast zwiń ciasto w nowy papier i odłóż na bok. Pozostawić do ostygnięcia.

9. Krok

Krem - rozpuścić żelatynę w 50 ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.

10. Krok

W blenderze zmiksuj białą czekoladę na drobno.

11. Krok

Podgrzej 200 ml bitej śmietany w małym rondelku, dodaj żelatynę i pozwól jej się rozpuścić.

12. Krok

Po roztopieniu możemy dodać bitą śmietanę do blendera z białą czekoladą.

13. Krok

Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.

14. Krok

Odstawić krem w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.

15. Krok

Ubić 70 ml bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodać krem z białej czekolady i starty kokos po ostygnięciu.

16. Krok

Rozwinąć roladę biszkoptową i skropić rumem.

17. Krok

Rozsmarować krem kokosowy z białą czekoladą równomiernie od środka na 3/4 wysokości arkusza i ponownie zwinąć.

18. Krok

Krem do posmarowania rolady - ubić mascarpone i Nutellę.

19. Krok

Rozsmarować krem na bułce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy