Źródło: Haris Calkin from Getty Images
Dziennik świąteczny
Przepis na smaczną roladę, która nazywana jest również bożonarodzeniową kłodą.
Składniki
W drodze:
- 63 g Zwykła mąka
- 30 g Kakao
- 4 g Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 4 kawałek jajka
- 140 g Cukier
- 30 g Masło
- Rum
Do kremu wewnętrznego:
- 11⁄2 łyżki żelatyna w proszku
- 200 g Biała czekolada
270 ml bitej śmietany
- 6 łyżki Tarty kokos
Do kremów do stosowania na zewnątrz:
- 250 g mascarpone
- 6 łyżki Nutelly
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C, wysmaruj blachę do pieczenia masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Dodaj zwykłą mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól do miski i wymieszaj.
Roztop masło w rondelku i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
W międzyczasie, w innej misce, ubij jajka i cukier na pianę.
Następnie dodać roztopione masło i ponownie ubić.
Stopniowo możemy zacząć dodawać suchą mieszankę. Wszystko dobrze wymieszaj i wylej ciasto na blachę do pieczenia. Piec przez 12 minut.
Podczas pieczenia przygotuj nowy arkusz papieru pergaminowego i posyp go kakao w proszku.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać około 3 minut i przełożyć je na blachę do pieczenia posypaną kakao w proszku. Niemal natychmiast zwiń ciasto w nowy papier i odłóż na bok. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem - rozpuścić żelatynę w 50 ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
W blenderze zmiksuj białą czekoladę na drobno.
Podgrzej 200 ml bitej śmietany w małym rondelku, dodaj żelatynę i pozwól jej się rozpuścić.
Po roztopieniu możemy dodać bitą śmietanę do blendera z białą czekoladą.
Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Odstawić krem w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Ubić 70 ml bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodać krem z białej czekolady i starty kokos po ostygnięciu.
Rozwinąć roladę biszkoptową i skropić rumem.
Rozsmarować krem kokosowy z białą czekoladą równomiernie od środka na 3/4 wysokości arkusza i ponownie zwinąć.
Krem do posmarowania rolady - ubić mascarpone i Nutellę.
Rozsmarować krem na bułce.