REKLAMA

Źródło: Pixabay: JESHOOTS-com

Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek to świetny dodatek do porannych pieczyw lub deserów. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł go przygotować łatwo i szybko w zaciszu swojego domu.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg śliwki Dodano do
  • 0.7 kg cukier Dodano do
  • aromat waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Usuń pestki ze śliwek: Przekrój każdą śliwkę na pół i wyjmij z niej pestkę. Następnie pokrój połówki śliwek na mniejsze kawałki.

2. Krok

Śliwki, cukier wsyp do dużego rondla albo garnka. Wymieszaj i pozostaw na około 15 minut, dopóki śliwki nie wypuszczą soku. Następnie doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 60-90 minut, aż mieszanka zgęstnieje do konsystencji dżemu. Podczas gotowania regularnie mieszaj, aby dżem nie przypalił się.

3. Krok

Gotowe dżemy nalewać do słoików sterylizowanych. Zamknij słój i pozwól mu ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy