REKLAMA
Źródło: Pixabay: JESHOOTS-com
Dżem ze śliwek
Dżem ze śliwek to świetny dodatek do porannych pieczyw lub deserów. Dzięki temu przepisowi będziesz mógł go przygotować łatwo i szybko w zaciszu swojego domu.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg śliwki
- 0.7 kg cukier
- aromat waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Usuń pestki ze śliwek: Przekrój każdą śliwkę na pół i wyjmij z niej pestkę. Następnie pokrój połówki śliwek na mniejsze kawałki.
2. Krok
Śliwki, cukier wsyp do dużego rondla albo garnka. Wymieszaj i pozostaw na około 15 minut, dopóki śliwki nie wypuszczą soku. Następnie doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 60-90 minut, aż mieszanka zgęstnieje do konsystencji dżemu. Podczas gotowania regularnie mieszaj, aby dżem nie przypalił się.
3. Krok
Gotowe dżemy nalewać do słoików sterylizowanych. Zamknij słój i pozwól mu ostygnąć.