REKLAMA

Źródło: Piotr Krzeslak from Canva

Dżem z czarnego bzu

Przepis na dżem ze świeżego czarnego bzu.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg Czarny bez Dodano do
  • 1 kg Cukier Dodano do
  • 1 kawałek cytryna Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Umyj i oczyść owoce czarnego bzu.

2. Krok

Umieść je w dużym rondlu i dodaj cukier.

3. Krok

Powoli, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia.

4. Krok

Gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodaj sok z cytryny i cynamon.

5. Krok

Gotować na średnim ogniu przez około półtorej godziny, aż mieszanina zgęstnieje.

6. Krok

Gotowy dżem przelać do wysterylizowanych słoików, zamknąć i pozostawić do ostygnięcia.

7. Krok

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy