REKLAMA

Źródło: Magone from Getty Images

Dżem z cukinii i jabłka

Jeśli masz ogród pełen cukinii i nie wiesz, co z nimi zrobić, spróbuj ten oryginalny przepis na dżem. Połączenie cukinii z jabłkami tworzy niecodzienny, ale bardzo smaczny dżem, który pasuje nie tylko na śniadanie, ale także jako dodatek do mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 szt Duża cukinia Dodano do
  • 2 szt jabłka Dodano do
  • 500 g cukier Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyść i obierz cukinię i jabłko, a następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki.

2. Krok

Do dużego garnka dodaj startą cukinię, jabłka, cukier i sok z cytryny.

3. Krok

Przynieście do wrzenia i gotujcie na średnim ogniu około 45 minut, aż uzyskasz pożądaną konsystencję dżemu.

4. Krok

Rozłóż gotową marmoladę do sterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozwól ostygnąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy