REKLAMA
Źródło: Magone from Getty Images
Dżem z cukinii i jabłka
Jeśli masz ogród pełen cukinii i nie wiesz, co z nimi zrobić, spróbuj ten oryginalny przepis na dżem. Połączenie cukinii z jabłkami tworzy niecodzienny, ale bardzo smaczny dżem, który pasuje nie tylko na śniadanie, ale także jako dodatek do mięsa.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 1 szt Duża cukinia
- 2 szt jabłka
- 500 g cukier
- 1 szt cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Oczyść i obierz cukinię i jabłko, a następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
2. Krok
Do dużego garnka dodaj startą cukinię, jabłka, cukier i sok z cytryny.
3. Krok
Przynieście do wrzenia i gotujcie na średnim ogniu około 45 minut, aż uzyskasz pożądaną konsystencję dżemu.
4. Krok
Rozłóż gotową marmoladę do sterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i pozwól ostygnąć.