REKLAMA
Dżem pomidorowy
Ten oryginalny dżem pomidorowy z żelfixem jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, a nawet deserów. Jego przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością przypadnie do gustu.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg Dojrzałe pomidory
- 500 gramy Cukier
- 1 opakowanie żelfix
- 2 łyżki Sok z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżki goździki
- 1 łyżki Cynamon
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Opłucz pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Krok
Dodaj do garnka pomidory, cukier, sok z cytryny, sól oraz cynamon i goździki, jeśli używasz.
3. Krok
Gotuj wszystko powoli, aż pomidory się ugotują, a cukier rozpuści.
4. Krok
Dodać żelfix i gotować przez kolejne 5 minut, stale mieszając.
5. Krok
Gorący dżem przelej do uprzednio wysterylizowanych słoików. Zamknij je, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym, ciemnym miejscu.