REKLAMA

Dżem pomidorowy

Ten oryginalny dżem pomidorowy z żelfixem jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, a nawet deserów. Jego przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością przypadnie do gustu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Dojrzałe pomidory Dodano do
  • 500 gramy Cukier Dodano do
  • 1 opakowanie żelfix Dodano do
  • 2 łyżki Sok z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżki goździki Dodano do
  • 1 łyżki Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Opłucz pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

Dodaj do garnka pomidory, cukier, sok z cytryny, sól oraz cynamon i goździki, jeśli używasz.

3. Krok

Gotuj wszystko powoli, aż pomidory się ugotują, a cukier rozpuści.

4. Krok

Dodać żelfix i gotować przez kolejne 5 minut, stale mieszając.

5. Krok

Gorący dżem przelej do uprzednio wysterylizowanych słoików. Zamknij je, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy