REKLAMA

Dżem pomidorowy

Ten oryginalny dżem pomidorowy z żelfixem jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, a nawet deserów. Jego przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością przypadnie do gustu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Dojrzałe pomidory Dodano do
  • 500 gramy Cukier Dodano do
  • 1 opakowanie żelfix Dodano do
  • 2 łyżki Sok z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżki goździki Dodano do
  • 1 łyżki Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Opłucz pomidory, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Krok

Dodaj do garnka pomidory, cukier, sok z cytryny, sól oraz cynamon i goździki, jeśli używasz.

3. Krok

Gotuj wszystko powoli, aż pomidory się ugotują, a cukier rozpuści.

4. Krok

Dodać żelfix i gotować przez kolejne 5 minut, stale mieszając.

5. Krok

Gorący dżem przelej do uprzednio wysterylizowanych słoików. Zamknij je, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy