REKLAMA
Duszona polędwica w różowym winie
Bardzo smaczne , a jednocześnie szybkie i łatwe w przygotowaniu danie .
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 1 polędwica wieprzowa około g
- 1 duża cebula
- 200 ml różowego wina
- 150 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso . ( Uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić ) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą .
2. Krok
Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę to dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło .
3. Krok
Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem .