Źródło: Pixabay: Coernl
Doskonały, prosty łosoś z grilla
Ten przepis wydobywa z łososia orzeźwiającą, chrupiącą skórkę, jednocześnie utrzymując wilgotne i delikatne mięso w środku.
Składniki
- 4 Filety z łososia
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 ząbki mielonego czosnku
- 1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
- Świeży koperek i plasterki cytryny do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Czekając, aż piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, wyłóż blachę do pieczenia folią, aby ułatwić późniejsze czyszczenie.
Umieść filety z łososia na blasze do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi, aby zapewnić równomierne pieczenie. Osusz łososia, aby zagwarantować bardziej aromatyczną skórkę. Jest to wskazówka, której nauczyłem się po kilku próbach.
Skropić każdy filet oliwą z oliwek. Bądź hojny, ponieważ nadaje łososiowi ładny połysk i zapobiega wysychaniu w piekarniku.
Dopraw filety solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie unikaj przyprawiania; łosoś sobie z tym poradzi!
Następnie równomiernie rozprowadź mielony czosnek na filetach i wyciśnij świeży sok z cytryny na każdy kawałek. Przekonałem się, że świeży jest zawsze lepszy niż butelkowany.
Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 12-15 minut lub do momentu, aż łosoś będzie ugotowany do pożądanego poziomu. Należy pamiętać, że przegotowanie łososia może sprawić, że będzie on bardzo suchy, więc lepiej jest skrócić czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem. Pozwoli to sokom rozprowadzić się po całym filecie, kończąc proces gotowania i utrzymując wilgotność łososia.
Przed podaniem udekorować świeżym koperkiem i plasterkami cytryny. Doda to orzeźwiającego akcentu do posiłku i wzmocni jego smak.