Źródło: Pixabay
Doskonały łosoś pieczony w piekarniku z cytryną, czosnkiem i koperkiem
Przepis na łososia z cytryną i koperkiem to doskonałe, lekkie i aromatyczne danie. Prosta marynata nadaje świeżości, zachowując jednocześnie delikatną i wilgotną konsystencję łososia. Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza poszukujących zdrowego i pysznego dania, które jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyrafinowane.
Składniki
- 4 Filety z łososia
- 2 Cytryny, skórka i sok
- 1⁄4 filiżanka świeżego koperku, posiekanego
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól do smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekany koperek, mielony czosnek i oliwę z oliwek. Dodać sól i pieprz do smaku.
Umieść filety z łososia w naczyniu do pieczenia i zalej je marynatą. Marynować w lodówce przez 15 do 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).
Wyjmij łososia z lodówki i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej, podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał.
Piec łososia w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub do momentu, gdy łosoś będzie ugotowany i będzie łatwo płatkować widelcem.
Prawidłowo ugotowany łosoś będzie wilgotny i delikatny. Przed podaniem polać dodatkową marynatą z naczynia do pieczenia, udekorować dodatkowymi plasterkami cytryny i świeżym koperkiem.