REKLAMA

Źródło: Pixabay

Doskonały łosoś pieczony w piekarniku z cytryną, czosnkiem i koperkiem

Przepis na łososia z cytryną i koperkiem to doskonałe, lekkie i aromatyczne danie. Prosta marynata nadaje świeżości, zachowując jednocześnie delikatną i wilgotną konsystencję łososia. Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza poszukujących zdrowego i pysznego dania, które jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyrafinowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Filety z łososia Dodano do
  • 2 Cytryny, skórka i sok Dodano do
  • 14 filiżanka świeżego koperku, posiekanego Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekany koperek, mielony czosnek i oliwę z oliwek. Dodać sól i pieprz do smaku.

2. Krok

Umieść filety z łososia w naczyniu do pieczenia i zalej je marynatą. Marynować w lodówce przez 15 do 20 minut.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).

4. Krok

Wyjmij łososia z lodówki i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej, podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał.

5. Krok

Piec łososia w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub do momentu, gdy łosoś będzie ugotowany i będzie łatwo płatkować widelcem.

6. Krok

Prawidłowo ugotowany łosoś będzie wilgotny i delikatny. Przed podaniem polać dodatkową marynatą z naczynia do pieczenia, udekorować dodatkowymi plasterkami cytryny i świeżym koperkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy