REKLAMA

Źródło: Pixabay

Doskonały łosoś pieczony w piekarniku z cytryną, czosnkiem i koperkiem

Przepis na łososia z cytryną i koperkiem to doskonałe, lekkie i aromatyczne danie. Prosta marynata nadaje świeżości, zachowując jednocześnie delikatną i wilgotną konsystencję łososia. Wspaniały posiłek dla miłośników owoców morza poszukujących zdrowego i pysznego dania, które jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie wyrafinowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Filety z łososia Dodano do
  • 2 Cytryny, skórka i sok Dodano do
  • 14 filiżanka świeżego koperku, posiekanego Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W misce wymieszać skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekany koperek, mielony czosnek i oliwę z oliwek. Dodać sól i pieprz do smaku.

2. Krok

Umieść filety z łososia w naczyniu do pieczenia i zalej je marynatą. Marynować w lodówce przez 15 do 20 minut.

3. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F).

4. Krok

Wyjmij łososia z lodówki i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej, podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał.

5. Krok

Piec łososia w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut lub do momentu, gdy łosoś będzie ugotowany i będzie łatwo płatkować widelcem.

6. Krok

Prawidłowo ugotowany łosoś będzie wilgotny i delikatny. Przed podaniem polać dodatkową marynatą z naczynia do pieczenia, udekorować dodatkowymi plasterkami cytryny i świeżym koperkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy