:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aKodDav9s99jiJLjDl5t/8c56ff45278d85590c3149e852c447.jpeg)
Źródło: Pixabay: adoproducciones
Doskonały i smaczny przepis na mrożoną margaritę
Po wypróbowaniu tej mrożonej margarity szybko stanie się ona podstawowym napojem na gorące, słoneczne dni.
Składniki
- 1 filiżanka tequila
- 1⁄2 filiżanka świeżego soku z limonki
- 1⁄2 filiżanka Triple Sec lub Cointreau
- 3 łyżki stołowe Cukru pudru (lub więcej do smaku)
- 4 filiżanki Kruszonego lodu
- Plasterki limonki do dekoracji
- Sól do przybrania szklanek
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od posypania szklanek solą. Aby to zrobić, potrzyj brzeg każdej szklanki plasterkiem limonki, a następnie zanurz go w gruboziarnistej soli. Zauważyłem, że schłodzenie kieliszków w zamrażarce przed tą czynnością sprawia, że sól lepiej przylega, a także sprawia, że margarita jest dłużej chłodna.
W blenderze wymieszać tequilę, świeży sok z limonki, Triple Sec, cukier puder i kruszony lód. Z mojego doświadczenia wynika, że użycie świeżego soku z limonki naprawdę poprawia smak. Zaufaj mi, butelkowany sok z limonki po prostu się tu nie sprawdzi.
Zmiksuj mieszaninę, aż będzie gładka i kremowa. Szukamy konsystencji przypominającej breję, która nie jest zbyt wodnista. W razie potrzeby dodaj więcej lodu i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, aby dodawać lód powoli. Nie chcemy przecież, aby margarita była zbyt rozwodniona.
Wlej mieszankę do szklanek z brzegami pokrytymi solą, udekoruj plasterkami limonki i natychmiast podawaj. Będziesz mieć cztery doskonałe margarity do podziału. Smacznego!