Donuty
Bardzo popularne domowe donuty z różnymi polewami.
Składniki
Składniki
- 1⁄2 filiżanka mleka
- 3 łyżka stołowa cukier
- 2 kubki mąka samozbrylająca
- 2 łyżeczka drożdże suszone
- 11⁄2 łyżka stołowa masło
- szczypta soli
- 1⁄2 kubek woda
Inny
- 3 kubki cukier puder
- 1⁄2 filiżanka mleka
- 2 łyżeczka esencja waniliowa
- 1⁄4 kubki kakao
- Różowy barwnik spożywczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw podgrzewamy filiżankę mleka. Gorące mleko przekładamy do miski i dodajemy do niego cukru. Dobrze wszystko mieszamy.
Źródło: Youtube
Następnie dodajemy suszone drożdże i ponownie wszystko dobrze mieszamy.
Źródło: Youtube
Pozostawiamy przygotowane ciasto na około 15 minut pod pokrywą, aby się aktywowało.
Źródło: Youtube
Ciasto na pączki wykonujemy z mąki, szczypty soli, aktywnego drożdży i wody.
Źródło: Youtube
Następnie przenosimy ciasto na oprószone mąką blachy i jeszcze około 2 minuty mieszamy ręcznie. Na środek opracowanego wałka wkładamy masło i dobrze jeszcze raz ugniata rękami.
Źródło: Youtube
Pozostawiamy ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia pod pokrywką.
Źródło: Youtube
Wyrośnięte ciasto jest gotowe do wycinania. Rozwałkowujemy je i wycinamy koła.
Źródło: Youtube
Przekładamy pokrojone kółka na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będą pięknie żółte.
Źródło: Youtube
Gotowe pączki polej polewą do smaku. Przygotować polewę czekoladową, mieszając 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki kakao, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przygotować lukier waniliowy, mieszając 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszać wszystkie składniki razem. Przygotuj różowy lukier do naleśników, mieszając różowy barwnik spożywczy z lukrem waniliowym.
Źródło: Youtube