REKLAMA

Źródło: Pexels from Pixabay

Domowy włoski makaron z pesto

Przepis na domowy włoski makaron z pesto to jedno z moich ulubionych dań, które gości na naszym stole kilka razy w miesiącu. Są aromatyczne, pełne smaku oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g spaghetti Dodano do
  • 150 g Pesto bazyliowe Dodano do
  • 150 g pomidory koktajlowe Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • sól Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Parmezan do tarcia Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ugotuj spaghetti we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zawsze zalecam gotowanie go przez około minutę krócej niż czas wskazany na opakowaniu.

2. Krok

Podczas gdy makaron się gotuje, podsmaż ząbki czosnku, które wcześniej pokroiłeś w cienkie plasterki, na patelni na oliwie z oliwek.

3. Krok

Gdy zaczną nabierać złotobrązowego koloru, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

4. Krok

Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pesto. Możesz użyć dowolnego pesto, które masz pod ręką. Ja zazwyczaj używam pesto bazyliowego, to klasyk, który nigdy nie zawodzi.

5. Krok

Podgrzewaj pesto z czosnkiem i pomidorami jeszcze przez kilka minut, zaledwie 2-3 minuty, aby nieco zmiękło i połączyło się z czosnkiem i pomidorami. Następnie dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron i wymieszaj wszystko razem. Jeśli uważasz, że jest zbyt suche, możesz dodać trochę wody, w której gotował się makaron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy