Źródło: Pexels from Pixabay
Domowy włoski makaron z pesto
Przepis na domowy włoski makaron z pesto to jedno z moich ulubionych dań, które gości na naszym stole kilka razy w miesiącu. Są aromatyczne, pełne smaku oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki
- 400 g spaghetti
- 150 g Pesto bazyliowe
- 150 g pomidory koktajlowe
- 2 goździki Czosnek
- sól
- oliwa z oliwek
- Parmezan do tarcia
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj spaghetti we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zawsze zalecam gotowanie go przez około minutę krócej niż czas wskazany na opakowaniu.
Podczas gdy makaron się gotuje, podsmaż ząbki czosnku, które wcześniej pokroiłeś w cienkie plasterki, na patelni na oliwie z oliwek.
Gdy zaczną nabierać złotobrązowego koloru, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Smażyć przez chwilę, a następnie dodać pesto. Możesz użyć dowolnego pesto, które masz pod ręką. Ja zazwyczaj używam pesto bazyliowego, to klasyk, który nigdy nie zawodzi.
Podgrzewaj pesto z czosnkiem i pomidorami jeszcze przez kilka minut, zaledwie 2-3 minuty, aby nieco zmiękło i połączyło się z czosnkiem i pomidorami. Następnie dodaj ugotowany i dobrze odcedzony makaron i wymieszaj wszystko razem. Jeśli uważasz, że jest zbyt suche, możesz dodać trochę wody, w której gotował się makaron.