Źródło: Freepik
Domowy sos ze świeżych pieczonych buraków
Ta marynata z buraków jest uosobieniem świeżości z równowagą słodkich i pikantnych nut!
Składniki
- 500 g świeżych buraków
- 1 Duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 Zielone jabłka, obrane, wydrążone i drobno starte
- 1 filiżanka Cukru surowego
- 1 filiżanka octu jabłkowego
- Szczypta zmielonych goździków
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- Szczypta mielonego cynamonu
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dokładnie umyj buraki i odetnij wierzchołki liści. Zawiń każdego buraka w folię. Następnie piecz przez około 60 minut lub do miękkości. Wybrałem pieczenie, ponieważ ziemisty smak buraków jest wzmocniony, dodając wspaniałej głębi do smaku.
W czasie, gdy buraki stygną, przygotuj resztę przyprawy. Umieść pokrojoną w kostkę cebulę, starte jabłka, surowy cukier, ocet jabłkowy, mielone goździki, nasiona gorczycy, mielony cynamon i szczyptę soli w dużym garnku. Mieszaj mieszaninę na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i delikatnie gotować na wolnym ogniu.
Po ostygnięciu buraków obierz je. Praktyczna wskazówka - użyj rękawiczek, aby uniknąć poplamienia rąk. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Dodaj je do garnka.
Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Uwielbiam widzieć kawałki buraków w moim sosie, ale jeśli wolisz gładszą konsystencję, możesz lekko zmiksować mieszaninę za pomocą blendera ręcznego.
Wreszcie, buraczki są gotowe do zamknięcia w słoikach. Dobrym rozwiązaniem jest sterylizacja słoików we wrzącej wodzie lub piekarniku przed napełnieniem. Dzięki temu buraczki dłużej zachowają świeżość.