Domowy przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy to wyjątkowo uniwersalny składnik, który przyda się do wielu dań. Możemy go użyć do zup, sosów, gulaszu, bigosu, jajek czy pizzy. Przygotowanie w domu źródła tak ważnych składników odżywczych jak witamina C, likopen oraz potas jest prostsze niż myślisz!
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. bazylia, oregano tymianek) lub suszone zioła
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj pomidory, usuń szypułki i pokrój je na kawałki.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż je, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
Dodaj pokrojone pomidory do garnka. Dodaj również cukier, sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz dodać świeże lub suszone zioła, teraz jest odpowiedni moment.
Gotuj pomidory na średnim ogniu, często mieszając, przez około 30-40 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty przecier.
Jeśli wolisz gładki przecier pomidorowy, możesz go zmiksować blenderem lub blenderem ręcznym, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli wolisz z drobniejszymi kawałkami pomidorów, nie musisz go miksować.
Sprawdź i dostosuj smak przecieru pomidorowego, dodając więcej soli, pieprzu lub innych przypraw według własnego gustu.
Gdy przecier pomidorowy jest gotowy, możesz go od razu wykorzystać do swoich dań lub przelać go do czystych słoików i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli chcesz zachować go na dłużej, można go także pasteryzować i przechowywać w zamkniętych słoikach w chłodnym i suchym miejscu.