REKLAMA

Źródło: canva

Domowe ravioli

Przepis na prawdziwe włoskie ravioli, które można zrobić w domu. Dzięki szczegółowej procedurze i pomocnym wskazówkom każdy z pewnością z powodzeniem je przygotuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Dla makaronu:

  • 400 g Mąka Dodano do
  • 4 jajko Dodano do

Do nadziewania:

  • 200 g Ser ricotta Dodano do
  • 100 g Tarty parmezan Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do

Sos:

  • 4 gerezd czosnek Dodano do
  • 1 żywność w puszkach Posiekane pomidory Dodano do
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i bazylia do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę i jajko w dużej misce. Ważne jest, aby dokładnie wyrobić ciasto, mieszając rękami, aż będzie gładkie. Następnie odstaw ciasto na co najmniej pół godziny.

2. Krok

Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser ricotta, starty parmezan, jajko i dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Krok

Gdy ciasto odpocznie, wyjąć je i rozciągnąć na cienką warstwę. Użyj dużej foremki do ciastek, aby wyciąć z niego kółka.

4. Krok

Nałóż trochę nadzienia na środek każdego kółka, a następnie złóż ciasto na pół i dociśnij brzegi do siebie. Jeśli nie uda się go dobrze zamknąć, można posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, aby pomóc mu się skleić.

5. Krok

Na koniec na dużej patelni podsmaż czosnek, następnie dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i bazylią.

6. Krok

Ugotuj ravioli w osolonej wodzie i polej je sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy