Źródło: canva
Domowe ravioli
Przepis na prawdziwe włoskie ravioli, które można zrobić w domu. Dzięki szczegółowej procedurze i pomocnym wskazówkom każdy z pewnością z powodzeniem je przygotuje.
Składniki
Dla makaronu:
- 400 g Mąka
- 4 jajko
Do nadziewania:
- 200 g Ser ricotta
- 100 g Tarty parmezan
- 1 jajko
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sos:
- 4 gerezd czosnek
- 1 żywność w puszkach Posiekane pomidory
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i bazylia do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę i jajko w dużej misce. Ważne jest, aby dokładnie wyrobić ciasto, mieszając rękami, aż będzie gładkie. Następnie odstaw ciasto na co najmniej pół godziny.
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ser ricotta, starty parmezan, jajko i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gdy ciasto odpocznie, wyjąć je i rozciągnąć na cienką warstwę. Użyj dużej foremki do ciastek, aby wyciąć z niego kółka.
Nałóż trochę nadzienia na środek każdego kółka, a następnie złóż ciasto na pół i dociśnij brzegi do siebie. Jeśli nie uda się go dobrze zamknąć, można posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, aby pomóc mu się skleić.
Na koniec na dużej patelni podsmaż czosnek, następnie dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Ugotuj ravioli w osolonej wodzie i polej je sosem.