Źródło: Pixabay : Hans
Domowe laski wanilii
Uwielbiam ten przepis na waniliowe batoniki. Jest to przepis, który robię wielokrotnie i wszyscy go uwielbiają. Batoniki waniliowe są chrupiące i słodkie, a smak wanilii jest bardzo intensywny. Są idealnym prezentem na Boże Narodzenie lub po prostu na przekąskę w międzyczasie.
Składniki
- 200 g mąka samozbrylająca
- 1 Szczypta sól
- 100 g masło
- 80 g cukier
- 2 żółtko
- 2 Strąki wanilii
- 1 Jajko (do rozprowadzania)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować waniliowe batoniki, najpierw przesiej mąkę do miski i dodaj sól. Uważam, że najlepiej jest przesiać mąkę, aby uniknąć grudek i uzyskać lepszą konsystencję.
Pokrój masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Następnie dodaj cukier i żółtko.
Rozetnij laski wanilii wzdłuż i wyskrob nasiona. Dodaj do miski.
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, używając rąk lub miksera. Uważam, że najlepiej jest wyrabiać ciasto rękami, aby upewnić się, że wszystkie składniki są dobrze wymieszane.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego wałek na posypanej mąką powierzchni. Następnie pokroić w słupki o szerokości około 1 cm.
Umieść paluszki na przygotowanej blasze do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-15 minut na złoty kolor. Pilnuj ich podczas pieczenia, ponieważ mogą się szybko przypalić.
Po upieczeniu pozostaw waniliowe batoniki do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.