Źródło: Pixabay: RitaE
Domowe kieszonki jabłkowe z ciasta francuskiego
Kto ich nie uwielbia, chrupiących kieszonek z jabłkami w panierce z ciasta francuskiego? Te domowe kieszonki jabłkowe są absolutną atrakcją i jednym z moich osobistych faworytów. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż myślisz i za każdym razem są prawdziwą ucztą. Zakasaj więc rękawy i do dzieła!
Składniki
- 1 Pakiet ciasto francuskie
- 4 kwaśny Jabłka (np. Boskop lub Granny Smith)
- 40 g cukier
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 żółtko
- 1 Tablespoon woda
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować jabłkowe kieszonki z ciasta francuskiego, najpierw obierz i wydrąż jabłka, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz je przekąsić, ponieważ kostki jabłka nie powinny być zbyt duże.
Wymieszaj kostki jabłka z cukrem i cynamonem w rondelku i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie i rozgotowane. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.
Podczas gdy jabłka się gotują, rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je na mniej więcej równe kwadraty. Nie należy przywiązywać zbyt dużej wagi do perfekcji: im bardziej rustykalnie, tym lepiej. Myślę, że to właśnie sprawia, że domowe kieszonki z jabłkami są tak urocze.
Gdy jabłka będą gotowe, rozłóż je równomiernie na kwadratach z ciasta francuskiego, pozostawiając wolne brzegi. Upewnij się również, że nadzienie nie jest zbyt wysokie, w przeciwnym razie kieszenie pękną później podczas pieczenia!
Następnie złóż kieszenie razem i dobrze dociśnij krawędzie. Widelec może być tutaj bardzo pomocny, aby je zamknąć i jednocześnie stworzyć ładny wzór.
Roztrzep żółtko z wodą i posmaruj nim kieszonki z jabłkami. Nadaje im to piękny złoty kolor po upieczeniu.
Teraz piecz jabłkowe kieszonki w temperaturze 200 stopni (górne/dolne grzanie) przez około 20 minut, aż staną się złotobrązowe.
Gotowe kieszonki jabłkowe posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe. Pyszne!