REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Domowe kieszonki jabłkowe z ciasta francuskiego

Kto ich nie uwielbia, chrupiących kieszonek z jabłkami w panierce z ciasta francuskiego? Te domowe kieszonki jabłkowe są absolutną atrakcją i jednym z moich osobistych faworytów. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż myślisz i za każdym razem są prawdziwą ucztą. Zakasaj więc rękawy i do dzieła!

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 Pakiet ciasto francuskie Dodano do
  • 4 kwaśny Jabłka (np. Boskop lub Granny Smith) Dodano do
  • 40 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 1 Tablespoon woda Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować jabłkowe kieszonki z ciasta francuskiego, najpierw obierz i wydrąż jabłka, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz je przekąsić, ponieważ kostki jabłka nie powinny być zbyt duże.

2. Krok

Wymieszaj kostki jabłka z cukrem i cynamonem w rondelku i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie i rozgotowane. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło.

3. Krok

Podczas gdy jabłka się gotują, rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je na mniej więcej równe kwadraty. Nie należy przywiązywać zbyt dużej wagi do perfekcji: im bardziej rustykalnie, tym lepiej. Myślę, że to właśnie sprawia, że domowe kieszonki z jabłkami są tak urocze.

4. Krok

Gdy jabłka będą gotowe, rozłóż je równomiernie na kwadratach z ciasta francuskiego, pozostawiając wolne brzegi. Upewnij się również, że nadzienie nie jest zbyt wysokie, w przeciwnym razie kieszenie pękną później podczas pieczenia!

5. Krok

Następnie złóż kieszenie razem i dobrze dociśnij krawędzie. Widelec może być tutaj bardzo pomocny, aby je zamknąć i jednocześnie stworzyć ładny wzór.

6. Krok

Roztrzep żółtko z wodą i posmaruj nim kieszonki z jabłkami. Nadaje im to piękny złoty kolor po upieczeniu.

7. Krok

Teraz piecz jabłkowe kieszonki w temperaturze 200 stopni (górne/dolne grzanie) przez około 20 minut, aż staną się złotobrązowe.

8. Krok

Gotowe kieszonki jabłkowe posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe. Pyszne!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy