Źródło: Pixabay: matthiasboeckel
Domowe chipsy ziemniaczane z octem solnym
Ten przepis na chipsy z octu jest jednym z moich ulubionych na wieczór gier z przyjaciółmi lub na popołudniową przekąskę.
Składniki
- 4 Duże ziemniaki brukselskie
- 8 filiżanki Destylowany ocet biały
- olej roślinny do smażenia
- Sól gruboziarnista do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków Russet - nie musisz ich obierać. Ich skórka nada frytkom przyjemną teksturę.
Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, około 1/16 cala, używając mandoliny lub ostrego noża. Zachowaj stałą grubość, aby wszystkie ugotowały się równomiernie.
W dużym garnku wymieszaj plastry ziemniaków i ocet. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zapewni to, że każdy plasterek zostanie nasycony pikantnym smakiem octu.
Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożnie wyjmij plastry ziemniaków i rozłóż je na blasze do pieczenia. Pozwól im całkowicie wyschnąć. Może to zająć godzinę lub dwie - bądź cierpliwy, aby uzyskać chrupiący produkt końcowy.
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni lub we frytkownicy do 375 stopni Fahrenheita. Smażyć frytki partiami, unikając przepełnienia, ponieważ może to obniżyć temperaturę oleju i doprowadzić do rozmoczenia frytek.
Smażyć, aż staną się złotobrązowe, zwykle 2-3 minuty, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć chipsy i odsączyć na ręcznikach papierowych.
Posypać gruboziarnistą solą, gdy są jeszcze gorące, aby sól lepiej przylegała. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie chipsy będą usmażone.
Na koniec pozostaw chipsy do ostygnięcia przed podaniem. Można je również przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez kilka dni.