Źródło: Pronima Marina from Getty Images Pro
Domek z piernika
Przepis na pyszny i piękny domek z piernika, który nieodzownie kojarzy się z Bożym Narodzeniem.
Składniki
Do pierników:
- 500 g Zwykła mąka
- 150 g Cukier puder
- 2 kawałek duże jajka
- 100 g Masło
- 2 łyżki Miód
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 1 łyżka Herbata Soda Bicarbs
- 1 łyżka goździki
- 1 łyżka Cynamon
Do dekoracji:
- 1 bielok Na polewę
- 300 g Cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wszystkie składniki przed pieczeniem.
Roztop masło, cukier i miód w rondelku na średnim ogniu. Odstaw na bok i dodaj jajka, sól, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Stopniowo dodawać mąkę do mieszanki i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać mąkę lub płyn.
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Jest to kluczowy krok, aby ciasto było bardziej plastyczne.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy poszczególne części domku. Z mojego doświadczenia wynika, że dobrze jest mieć gotowy szablon, według którego wycinamy poszczególne części.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Połącz pierniki z lukrem z białek i pozostaw do wyschnięcia. Lukier z białek jest łatwy w przygotowaniu - ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj cukier puder.
Udekoruj domek cukrem pudrem i ozdobami świątecznymi.