REKLAMA

Źródło: eakmoto271 from Canva

Czosnkowy olej

Przepis na czosnkowy olej, który można używać zarówno do sałatek, jak i do marynaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 ml Najwyższej jakości dziewiczy olej oliwkowy Dodano do
  • 10 Goździki czosnek Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.

2. Krok

Nalej oliwę do małego garnka i dodaj do niego czosnek.

3. Krok

Doprowadź olej do wrzenia na średnim ogniu, a gdy czosnek zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do małego.

4. Krok

Gotuj powoli około 15 minut, dopóki czosnek nie zacznie nabierać złotego koloru.

5. Krok

Zdejmij garnek z ognia i pozwól oliwie z czosnkiem ostygnąć do temperatury pokojowej.

6. Krok

Przecedzić olej przez drobne sito do wysterylizowanego słoika i dodać sól.

7. Krok

Dobrze zamknij i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy