REKLAMA
Źródło: eakmoto271 from Canva
Czosnkowy olej
Przepis na czosnkowy olej, który można używać zarówno do sałatek, jak i do marynaty.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 500 ml Najwyższej jakości dziewiczy olej oliwkowy
- 10 Goździki czosnek
- 1 Łyżka sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
2. Krok
Nalej oliwę do małego garnka i dodaj do niego czosnek.
3. Krok
Doprowadź olej do wrzenia na średnim ogniu, a gdy czosnek zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do małego.
4. Krok
Gotuj powoli około 15 minut, dopóki czosnek nie zacznie nabierać złotego koloru.
5. Krok
Zdejmij garnek z ognia i pozwól oliwie z czosnkiem ostygnąć do temperatury pokojowej.
6. Krok
Przecedzić olej przez drobne sito do wysterylizowanego słoika i dodać sól.
7. Krok
Dobrze zamknij i przechowuj w lodówce do 2 miesięcy.