Źródło: GSDesign via Adobe Stock
Czekoladowy deser z salami bez pieczenia
To czekoladowe salami zrobiłam po raz pierwszy kilka lat temu i od tego czasu stało się jednym z moich ulubionych deserów. Nie tylko ma wyjątkowy smak i wygląd, ale jest również łatwe w przygotowaniu i idealne jako mała słodka przekąska lub do kawy.
Składniki
- 200 g czekolada gorzka
- 100 g masło
- 100 g cukier
- 2 jajka
- 200 g Herbatniki (np. herbatniki maślane lub amarettini)
- cukier puder
- Opcjonalnie: posiekane orzechy lub suszone owoce
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować czekoladowe salami, najpierw rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ważne jest, aby woda nie pryskała na czekoladę, w przeciwnym razie stanie się grudkowata. Czekolada nie powinna być również zbyt gorąca, w przeciwnym razie straci swój połysk.
Podczas gdy czekolada się topi, możesz pokruszyć herbatniki w torebce. Zalecam pozostawienie różnej wielkości okruchów, aby nadać salami przyjemną teksturę.
W innej misce ubij cukier i jajka na gładką masę.
Powoli wmieszaj rozpuszczoną czekoladę do masy z cukru i jajek.
Teraz dodaj pokruszone herbatniki (i opcjonalnie orzechy lub suszone owoce) do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj, aż wszystko zostanie równomiernie rozprowadzone.
Następnie uformuj masę w rolkę i zawiń ją w folię spożywczą. Mocno dociśnij, aby uzyskać typowy kształt salami. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem posyp czekoladowe salami cukrem pudrem, aby imitowało wygląd salami.
Życzymy miłej zabawy przy ich wypróbowywaniu!