Źródło: photosimysia from Getty Images
Cynamonowe ciasteczka świąteczne
Pyszne cynamonowe ciasteczka świąteczne z kruchego ciasta maślanego.
Składniki
- 275 g Zwykła mąka
- 1 łyżka stołowa Proszek do pieczenia
- 2 łyżeczka Mielony cynamon
- 120 g Cukier
- 1 kawałek jajko
- 125 g Miękkie masło
- 2 łyżeczka Miód
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę, cynamon, cukier i szczyptę soli.
Dodaj jajko, miękkie masło i miód.
Wyrobić ciasto. Jeśli okaże się zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Uważam, że najlepiej jest pozwolić ciastu odpocząć przez 15 minut, wtedy łatwiej się z nim pracuje.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
Za pomocą foremki do ciastek wytnij ciasteczka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 10 minut, aż ciasteczka zaczną nabierać złotobrązowego koloru.
Po ostygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub lukrem do smaku, ale nadal są świetne.