REKLAMA

Ciasto z żółtkiem

Tradycyjne ciasto - krajanka żółtkowa według przepisu mojej babci. Jest to ciasto orzechowe polane polewą z żółtek.

REKLAMA

Składniki

porcje
40

Surowce

  • 6 szt białka jaj Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 150 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 300 g orzechy mielone Dodano do
  • 1 szt proszek do pieczenia Dodano do
  • 250 g masło Dodano do

Polewa z żółtek jaj

  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 6 szt żółtko Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Ubij zmiękczone masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać orzechy.

2. Krok

Ubić białka na sztywną pianę. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.

3. Krok

Powoli i stopniowo dodawaj śnieg i mąkę do masy maślanej.

4. Krok

Wylej ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia.

5. Krok

Piec plasterki żółtka w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

6. Krok

Przygotuj lukier z żółtek, ubijając żółtka z cukrem na pianę.

7. Krok

Wylej odrobinę glazury na jeszcze gorące ciasto. W ten sposób powstanie skorupka. Następnie wylej resztę lukru na ciasto.

8. Krok

Pozostaw plasterki żółtka do całkowitego ostygnięcia i pokrój je rozgrzanym nożem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy