REKLAMA
Ciasto z żółtkiem
Tradycyjne ciasto - krajanka żółtkowa według przepisu mojej babci. Jest to ciasto orzechowe polane polewą z żółtek.
REKLAMA
Składniki
porcje
40
Surowce
- 6 szt białka jaj
- 250 g cukier puder
- 150 g mąka półgruboziarnista
- 300 g orzechy mielone
- 1 szt proszek do pieczenia
- 250 g masło
Polewa z żółtek jaj
- 250 g cukier puder
- 6 szt żółtko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
Ubij zmiękczone masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać orzechy.
2. Krok
Ubić białka na sztywną pianę. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
3. Krok
Powoli i stopniowo dodawaj śnieg i mąkę do masy maślanej.
4. Krok
Wylej ciasto na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia.
5. Krok
Piec plasterki żółtka w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
6. Krok
Przygotuj lukier z żółtek, ubijając żółtka z cukrem na pianę.
7. Krok
Wylej odrobinę glazury na jeszcze gorące ciasto. W ten sposób powstanie skorupka. Następnie wylej resztę lukru na ciasto.
8. Krok
Pozostaw plasterki żółtka do całkowitego ostygnięcia i pokrój je rozgrzanym nożem.