REKLAMA

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym to niezwykle smaczne i delikatne połączenie kruchego spodu, delikatnej warstwy kremu i soczystych truskawek. Pokryte warstwą galaretki stanowią doskonałe zakończenie każdej kolacji, a także idealnie nadaje się na różne okazje i imprezy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 90 g cukru pudru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Na krem:

  • 500 g twarogu sernikowego Dodano do
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodano do

Na mus truskawkowy:

  • 500 g świeżych truskawek Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do

Na galaretkę:

  • 1 opakowanie czerwonej galaretki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj jajko, masło i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej namoczony wodą spód tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Następnie ostudź.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj krem: Zmiksuj twaróg z cukrem i esencją waniliową. Rozłóż krem na ostudzonym cieście.

4. Krok

Następnie przygotuj mus: Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Puree z truskawek zmiksuj z cukrem, a następnie rozłóż na kremie.

5. Krok

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź ją nieco, a następnie ostrożnie wylej na mus truskawkowy.

6. Krok

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretka dobrze stężała.

7. Krok

Wyjmij ciasto z lodówki tuż przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy