REKLAMA

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym to niezwykle smaczne i delikatne połączenie kruchego spodu, delikatnej warstwy kremu i soczystych truskawek. Pokryte warstwą galaretki stanowią doskonałe zakończenie każdej kolacji, a także idealnie nadaje się na różne okazje i imprezy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 90 g cukru pudru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Na krem:

  • 500 g twarogu sernikowego Dodano do
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodano do

Na mus truskawkowy:

  • 500 g świeżych truskawek Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do

Na galaretkę:

  • 1 opakowanie czerwonej galaretki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj jajko, masło i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.

2. Krok

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej namoczony wodą spód tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Następnie ostudź.

3. Krok

W międzyczasie przygotuj krem: Zmiksuj twaróg z cukrem i esencją waniliową. Rozłóż krem na ostudzonym cieście.

4. Krok

Następnie przygotuj mus: Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Puree z truskawek zmiksuj z cukrem, a następnie rozłóż na kremie.

5. Krok

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź ją nieco, a następnie ostrożnie wylej na mus truskawkowy.

6. Krok

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, aby galaretka dobrze stężała.

7. Krok

Wyjmij ciasto z lodówki tuż przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy