Ciasto z mąki gryczanej z twarogiem
Puszyste i smakowite przyprawione twarogiem
Składniki
Korpus
- 5 jajko
- 30 g cukier kokosowy
- 3 Łyżka olej rzepakowy
- 2 łyżka stołowa letnia woda
- 70 g Gładka mąka pszenna
- 1 Łyżka kakao
- 1 Pakiet Proszek do pieczenia bezfosforanowy
Farsz
- 250 g Delikatny chudy twarog
- 90 g kwaśna śmietana
- 1 łyżka Zapach wanilii
- owoce
- Orzechy do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Użyłem okrągłej formy o średnicy 26cm.
Ubijemy jajka z cukrem.
Dodajemy olej i wodę i mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, karob i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubijamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 180/30 minut lub według potrzeby.
Wybieramy i pozwalamy ostygnąć.
Ser, śmietankę i wanilię mieszamy.
Nałożymy na tort. Ozdabiamy owocami i mielonymi orzechami.
Jeśli wybierzesz formę o mniejszej średnicy, możesz przeciąć korpus na dwie połówki. Polecam jednak podwojenie ilości nadzienia.
Możesz również wybrać wersję niepieczoną, gdzie zamiast ciasta użyjesz biszkoptów, które będziesz ustawiać na przemian z nadzieniem. Również podwójna porcja. A między nimi możesz także dodać świeże owoce.
Tortę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę i podajemy w ten sposób.
Smacznego!