REKLAMA

Ciasto z mąki gryczanej z twarogiem

Puszyste i smakowite przyprawione twarogiem

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Korpus

  • 5 jajko Dodano do
  • 30 g cukier kokosowy Dodano do
  • 3 Łyżka olej rzepakowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa letnia woda Dodano do
  • 70 g Gładka mąka pszenna Dodano do
  • 1 Łyżka kakao Dodano do
  • 1 Pakiet Proszek do pieczenia bezfosforanowy Dodano do

Farsz

  • 250 g Delikatny chudy twarog Dodano do
  • 90 g kwaśna śmietana Dodano do
  • 1 łyżka Zapach wanilii Dodano do
  • owoce Dodano do
  • Orzechy do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Użyłem okrągłej formy o średnicy 26cm.

2. Krok

Ubijemy jajka z cukrem.

3. Krok

Dodajemy olej i wodę i mieszamy.

4. Krok

Następnie dodajemy mąkę, karob i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubijamy.

5. Krok

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

6. Krok

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na 180/30 minut lub według potrzeby.

7. Krok

Wybieramy i pozwalamy ostygnąć.

8. Krok

Ser, śmietankę i wanilię mieszamy.

9. Krok

Nałożymy na tort. Ozdabiamy owocami i mielonymi orzechami.

10. Krok

Jeśli wybierzesz formę o mniejszej średnicy, możesz przeciąć korpus na dwie połówki. Polecam jednak podwojenie ilości nadzienia.

11. Krok

Możesz również wybrać wersję niepieczoną, gdzie zamiast ciasta użyjesz biszkoptów, które będziesz ustawiać na przemian z nadzieniem. Również podwójna porcja. A między nimi możesz także dodać świeże owoce.

12. Krok

Tortę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę i podajemy w ten sposób.

13. Krok

Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy