REKLAMA

Ciasto usta Adama

Ciasto usta Adama, to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto kakaowe przekładane sosami owocowymi, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym, owocowym akcentom w smaku. To aromatyczna, korzenna huśtawka smaków, które przypominają zakazane owoce, które skusiły Adama.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 100 g kakao Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do

Na sosy owocowe:

  • 500 g mieszanki owoców sezonowych (np. jabłka, gruszki truskawki) Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do

Dodatkowo:

  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rondel umieszczamy na małym ogniu, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści, następnie łączymy z kakao i cukrem, mieszając do momentu połączenia składników.

2. Krok

Jajka miksujemy na puch, dodajemy mąkę oraz sodę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy masę kakaową i krótko miksujemy.

3. Krok

Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. W międzyczasie gotujemy nasz sos owocowy - owoce kroimy na małe kawałki, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

4. Krok

Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekładamy sosem owocowym, powtarzając tę czynność, aż ciasto będzie miało 3 warstwy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy