Ciasto usta Adama
Ciasto usta Adama, to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto kakaowe przekładane sosami owocowymi, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym, owocowym akcentom w smaku. To aromatyczna, korzenna huśtawka smaków, które przypominają zakazane owoce, które skusiły Adama.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g kakao
- 250 g masla
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na sosy owocowe:
- 500 g mieszanki owoców sezonowych (np. jabłka, gruszki truskawki)
- 150 g cukru
- Sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rondel umieszczamy na małym ogniu, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści, następnie łączymy z kakao i cukrem, mieszając do momentu połączenia składników.
Jajka miksujemy na puch, dodajemy mąkę oraz sodę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy masę kakaową i krótko miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. W międzyczasie gotujemy nasz sos owocowy - owoce kroimy na małe kawałki, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekładamy sosem owocowym, powtarzając tę czynność, aż ciasto będzie miało 3 warstwy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.