REKLAMA

Ciasto usta Adama

Ciasto usta Adama, to wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto kakaowe przekładane sosami owocowymi, które swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym, owocowym akcentom w smaku. To aromatyczna, korzenna huśtawka smaków, które przypominają zakazane owoce, które skusiły Adama.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 100 g kakao Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do

Na sosy owocowe:

  • 500 g mieszanki owoców sezonowych (np. jabłka, gruszki truskawki) Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do

Dodatkowo:

  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rondel umieszczamy na małym ogniu, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści, następnie łączymy z kakao i cukrem, mieszając do momentu połączenia składników.

2. Krok

Jajka miksujemy na puch, dodajemy mąkę oraz sodę i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy masę kakaową i krótko miksujemy.

3. Krok

Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. W międzyczasie gotujemy nasz sos owocowy - owoce kroimy na małe kawałki, mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.

4. Krok

Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekładamy sosem owocowym, powtarzając tę czynność, aż ciasto będzie miało 3 warstwy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy