Ciasto ucierane ze śliwkami
To proste i pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek jest idealnym deserem na każdą okazję. Śliwki dodają mu słodkości i kwaśności, a ciasto jest miękkie i puszyste.
Składniki
- 200 g masla
- 1 szkło cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 kg śliwek
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Masło i cukier ubij na puszystą masę.
Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając.
W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej.
Wymieszaj dokładnie razem wszystkie składniki i dodaj mleko.
Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (o średnicy około 26 cm).
Ułóż odkrojone śliwki na wierzchu ciasta dociskając je delikatnie do ciasta.
Piecz przez około 50 minut, lub do czasu, aż wierzch będzie złoty i suchy, a ciasto w środku dobrze upieczone.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Posyp cukrem pudrem i podaj na ciepło z bitą śmietaną.