REKLAMA

Ciasto ucierane ze śliwkami

To proste i pyszne ciasto ucierane z dodatkiem śliwek jest idealnym deserem na każdą okazję. Śliwki dodają mu słodkości i kwaśności, a ciasto jest miękkie i puszyste.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g masla Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 kg śliwek Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Krok

Masło i cukier ubij na puszystą masę.

3. Krok

Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając.

4. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do masy jajecznej.

5. Krok

Wymieszaj dokładnie razem wszystkie składniki i dodaj mleko.

6. Krok

Przełóż ciasto do natłuszczonej formy (o średnicy około 26 cm).

7. Krok

Ułóż odkrojone śliwki na wierzchu ciasta dociskając je delikatnie do ciasta.

8. Krok

Piecz przez około 50 minut, lub do czasu, aż wierzch będzie złoty i suchy, a ciasto w środku dobrze upieczone.

9. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

10. Krok

Posyp cukrem pudrem i podaj na ciepło z bitą śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy