REKLAMA
Źródło: FB: Kulinarne przygody - gotowanie, przepisy, zdjęcia, blogi
Ciasto na żółtkach z malinami
Pyszne, sycące i delikatne ciasto czekoladowe. Idealne na deser lub do popołudniowej kawy.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 3 szklaky Mąka pszenna
- 1 szlanka cukier puder
- 1 sklzanka mleko
- 2 łyżki kakao
- zapach pomarańczowy
- 5 ks żółtka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1⁄2 szklzanky cukru białego
- borówki i maliny
- 1 opkowanie cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Zagotować mleko, kakao i ½ szklanki cukru i ostudzić.
2. Krok
Ubić żółtka i 0,5 szklanki cukru pudru na białą masę.
3. Krok
Stopniowo dodawać mleko i kakao, mąkę, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i aromat do ubitych żółtek.
4. Krok
Podzielić ciasto na 2 części.
5. Krok
Jedną część ciasta wlać do tortownicy i ułożyć borówki.
6. Krok
Wlej drugą część ciasta i ułóż maliny.
7. Krok
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 minut.