REKLAMA

Źródło: FB: Kulinarne przygody - gotowanie, przepisy, zdjęcia, blogi

Ciasto na żółtkach z malinami

Pyszne, sycące i delikatne ciasto czekoladowe. Idealne na deser lub do popołudniowej kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 3 szklaky Mąka pszenna Dodano do
  • 1 szlanka cukier puder Dodano do
  • 1 sklzanka mleko Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • zapach pomarańczowy Dodano do
  • 5 ks żółtka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 szklzanky cukru białego Dodano do
  • borówki i maliny Dodano do
  • 1 opkowanie cukier waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zagotować mleko, kakao i ½ szklanki cukru i ostudzić.

2. Krok

Ubić żółtka i 0,5 szklanki cukru pudru na białą masę.

3. Krok

Stopniowo dodawać mleko i kakao, mąkę, pozostały cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i aromat do ubitych żółtek.

4. Krok

Podzielić ciasto na 2 części.

5. Krok

Jedną część ciasta wlać do tortownicy i ułożyć borówki.

6. Krok

Wlej drugą część ciasta i ułóż maliny.

7. Krok

Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy