Ciasto mandarynkowe
Na prawdę pyszne ciasto z przełamującymi kwaśnymi mandarynkami które robią ciasto super wilgotne i rozpływające się w ustach . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/02/ciasto-mandarynkowe.html
Składniki
Surowce
- 2 Okulary mąki pszennej łyżki
- większa szczypta soli
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 3⁄4 Okulary cukru
- 3⁄4 Okulary Mleka
- 1 Łyżka syropu z mandarynek
- 2 jajka
- 1⁄2 Okulary oleju
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mandarynek z syropu
LUKIER
- 8 łyżki około cukru pudru
- 2 łyżki ostudzonej przegotowanej wody
- posypka do ciasta
Najnowsze ulotki
Procedura
W jednej misce mieszamy produkty sypkie które przesiewamy przez sito ( mąką , sól , proszek do pieczenia ) . W drugiej misce wymieszać do połączenia się składników produkty mokre plus cukier( jajko , olej , syrop z mandarynek , mleko i aromat pomarańczowy ) .
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej do połączenia się składników .
Do odsączonych z syropu mandarynek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy ( tak by mandarynki były oprószone w mące ) .Gotowe ciasto przelewany do wyścielonej papierem do pieczenia formy . Na dno nalewamy odrobine ciasta później układamy kilka mandarynek następnie nalewamy resztę ciasta i układamy resztę mandarynek które delikatnie dociskamy w ciasto .
Gotowe ciasto pieczemy w 170 °C przez około 50 do 60 minut ( do tak zwanego suchego patyczka ) .
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia . Wystudzone ciasto wycinamy z formy i polewamy lukrem .
Lukier.:Wodę wlewamy do miski i dosypujemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania konsystencji "gęstej śmietany " następnie polewamy starannie ciasto . Ciasto możemy posypać posypka do ciast .