REKLAMA

Ciasto Lion bez pieczenia

Wyjątkowo łatwe ciasto na bazie popularnego batonika, które nie wymaga pieczenia. Doskonałe dla miłośników słodkości, które chcą cieszyć się smakiem batonika Lion w dużym formacie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 400 g Herbatniki maślane Dodano do
  • 1 l mleko Dodano do
  • 3 ks budyń śmietankowy bez cukru Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 8 łyżki cukier Dodano do
  • 1 puszka masa kajmakowa Dodano do
  • 2 ks batoniki lion Dodano do
  • 1 Garść orzeszki ziemne solone Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Budyń rozmieszać w 250 ml mleka.

2. Krok

Do rondelka wlać 750 ml mleka z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać budyń i gotować do uzyskania gęstej owsianki.

3. Krok

Ubić masło w misce i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ciągle mieszając.

4. Krok

Wyłożyć formę herbatnikami i rozprowadzić na nich krem. Zachowaj trochę kremu na później. Rozłóż i przykryj drugą warstwą herbatników.

5. Krok

Ostatnią warstwą są herbatniki.

6. Krok

Drugą połowę masy budyniowej wymieszać z odłożonym kajmakiem, aż składniki się połączą.

7. Krok

Rozsmarować masę na wierzchu herbatników.

8. Krok

Wierzch posypać pokrojonymi drobno batonikami lion i posiekanymi orzeszkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy