Ciasto Lion bez pieczenia
Wyjątkowo łatwe ciasto na bazie popularnego batonika, które nie wymaga pieczenia. Doskonałe dla miłośników słodkości, które chcą cieszyć się smakiem batonika Lion w dużym formacie.
Składniki
- 400 g Herbatniki maślane
- 1 l mleko
- 3 ks budyń śmietankowy bez cukru
- 200 g masło
- 8 łyżki cukier
- 1 puszka masa kajmakowa
- 2 ks batoniki lion
- 1 Garść orzeszki ziemne solone
Najnowsze ulotki
Procedura
Budyń rozmieszać w 250 ml mleka.
Do rondelka wlać 750 ml mleka z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać budyń i gotować do uzyskania gęstej owsianki.
Ubić masło w misce i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ciągle mieszając.
Wyłożyć formę herbatnikami i rozprowadzić na nich krem. Zachowaj trochę kremu na później. Rozłóż i przykryj drugą warstwą herbatników.
Ostatnią warstwą są herbatniki.
Drugą połowę masy budyniowej wymieszać z odłożonym kajmakiem, aż składniki się połączą.
Rozsmarować masę na wierzchu herbatników.
Wierzch posypać pokrojonymi drobno batonikami lion i posiekanymi orzeszkami.