Źródło: FB: Proste przepisy na ciasta i desery
Ciasto leśny mech
Przepis na ciasto leśny mech, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą.
Składniki
Biszkopt szpinakowy:
- 3 ks jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 280 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 ks galaretki malinowe
- 400 g malin
- 700 ml gorącej wody
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ks śmietan-fix
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść jajka i cukier w misce i ubijaj wszystko razem przez około 10 minut.
Zmiksuj szpinak na puree.
Pod koniec miksowania zmniejszyć obroty i dodać olej, a następnie dodać szpinak.
Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsyp wszystko do masy szpinakowej i wymieszaj.
Masę przelać do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu ostudzić, odciąć wierzch i pokruszyć.
Galaretka - Wlać 700 ml wody do rondla i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Dodać maliny, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt szpinakowy i pozostawić do zastygnięcia.
Schłodzony crème fraîche przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone z cukrem pudrem i śmietan-fix. Całość ubijać do uzyskania puszystej konsystencji.
Gotową masę rozprowadzić na galaretce. Udekoruj wierzch pokruszonym wcześniej biszkoptem.
Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia.