Źródło: Youtube
Ciasto kubuś
Składniki
Biszkopt:
- 80 g mąki
- 4 ks jajka
- 120 g cukru
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa kubuś:
- 700 ml soku Kubuś (marchew-brzoskwinia-jabłko)
- 2 puddingi śmietankowe bez cukru
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do połączenia składników.
Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
Wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 30 minut.
Do rondelka wlej 500 ml soku z kubusia i doprowadź go do wrzenia.
Rozpuść proszek budyniowy w 200 ml soku, a gdy sok zacznie wrzeć, wlej go do rondla.
Gotować, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Gorący krem rozsmarować na cieście i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Rozpuścić żelatynę w 60 ml gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Ubij schłodzony twaróg na wysokich obrotach, aż będzie sztywny.
Dodawać cukier puder cały czas ubijając i cienkim strumieniem wlewać ostudzoną żelatynę. Rozprowadzić masę na cieście.
Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą.
Pozostawić ciasto do zastygnięcia w lodówce.