Ciasto kruche z jagodami i pianką kisielową
Idealne kruche ciasto z dodatkiem leśnych jagód . Pasuje do niedzielnej kawy czy na piknik na świeżym powietrzu .nnnhttps://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/11/ciasto-kruche-z-jagodami-i-pianka.html
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 5 żółtek
- 11⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 Łyżka śmietany 18
- 250 g roztopionej margaaryny
MASA JAGODOWO-POWIDŁOWA
- 800 g jagód leśnych
- 600 g powideł śliwkowych
PIANKA Z BIAŁEK
- 5 białek
- 1 kisiel 77 g proszek
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagnieść ciasto z podanych składników , gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki . Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( jedna mniejsza , druga większą ) . Większą częścią wyklejamy formę wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą . Na ciasto wykładamy jagody ( mogą być mrożone ) i powidła ( które można pominąć i dać same jagody ) .
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy powoli proszek kisielowy , ubijamy do uzyskania jednolitej masy ( można dodać do koloru łyżkę soku z jagód , jeżeli mamy taką możliwość ) . Gotową pianę wykładamy na jagodową warstwę i lekko wyrównujemy na pianę ścierany lub układamy resztę ciasta .
Pieczemy w temperaturze 175° C przez około 45 - 60 minut . Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem .