:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/So_Q8ACjo9WVNcnF0pjK/2e075ce07f8b810bff3f31100a41aa.jpeg)
Ciasto kokos i jabłko z kompotu
Pyszna szarlotka na puszystym biszkopcie w duecie budyniu jabłkowego pod kokosową bezą . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/11/ciasto-kokos-i-jabko-z-kompotu.html
Składniki
BISZKOPT
- 5 jaj
- 5 łyżki cukier kryształ
- 5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BUDYŃ JABŁKOWY
- 53 g proszku budyniowego waniliowego
- 1⁄2 litry kompotu jabłkowego
KOKOS
- 200 garam masala
- 150 g cukier kryształ
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 jajko
DODATKOWO
- 2 słoiki kompotu jabłkowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch . Na koniec mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 30 minut w 170 °C . Na wystudzony biszkopt wykładamy odsączone z kompotu jabłka pokrojone w plastry lub kostkę .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/So_Q8ACjo9WVNcnF0pjK/bd17aec0d32712cff556aa170fbbad.jpeg)
Na warstwę jabłkową wykładamy ciepły budyń , który gotujemy według przepisu na opakowania . 1/2 l kompotu wlewamy do garnka dodajemy cukier , trochę odlewamy do szklanki w której mieszamy sypki budyń , resztę zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu ) .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/So_Q8ACjo9WVNcnF0pjK/9a193559b7ff73c16d0efa3d35ebe2.jpeg)
Na wyłożony i wyrównany budyń wykładamy kokos . Kokos .: Masło roztapiamy wraz z cukrem mieszamy do lekkiego roztopienia cukru i dodajemy wiórki kokosowe , smażymy do lekkiego ze złocenia wiórków kokosowych . Na koniec w osobnej misce ubijamy jajko do którego dokładamy przestudzony kokos i łączymy razem .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/So_Q8ACjo9WVNcnF0pjK/979ec266c4fde66fb9dbecc0f3e652.jpeg)
Gotowe ciasto składamy następująco .: biszkopt -> jabłka -> budyń jabłkowy -> kokos . Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 20 minut do ze złocenia kokosu .
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/So_Q8ACjo9WVNcnF0pjK/cd33d302b2722032c438d4f39ec111.jpeg)
Po upieczeniu ciasto studzimy i pozostawiamy około 6 do 8 godzin do scalenia się warstw .