Źródło: FB: Varenie je radosť
Ciasto kasztanowe
Ciasto kasztanowe to smaczna i słodka rozkosz dla wszystkich miłośników słodkich deserów.
Składniki
Ciasto:
- 5 szt Białko jajka
- 7 łyżka stołowa cukier kryształ
- 5 szt żółtko jajka
- 2 szt cukier waniliowy
- 50 ml letnia woda
- 50 ml olej
- 3 łyżka stołowa kakao
- 5 łyżka stołowa mąka półgruboziarnista
- 1⁄2 szt Proszek do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 300 ml mleko
- 1 bal Złoty kłos
- 1 szt cukier waniliowy
- 120 g Miękkie masło
- 2 łyżka stołowa cukier puder
- 400 g puree z kasztanów
Inne:
- 500 ml Bita śmietana
- Dżem
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski dodajemy białka jaj, szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy 2PL kryształowego cukru.
Do innej miski dodajemy żółtka, kryształowy cukier i ubijamy do piany. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę z olejem.
Dodajemy kakao, mąkę półgrubą i proszek do pieczenia. Mieszamy, a na końcu dodajemy ubitą pianę.
Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 15 minut.
Krem z kasztanów: w mleku rozpuszczamy Złoty Klas, dodajemy do niego cukier i gotujemy gęsty puding.
Przykryjemy go folią i pozostawimy do ostygnięcia.
W misce mieszamy zmiękczone masło z cukrem pudrem.
Stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Następnie dodajemy puree kasztanowe.
Na schłodzony korpus nałóż dżem i krem.
Na wierzch rozsmaruj śmietanę i pozostaw ciastko kasztanowe w lodówce do stężenia.