REKLAMA

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyczny polski deser, idealny na letni pełen słońca weekend. Śliwki są kwaskowate, idealnie komponujące się z puszystym, lekko słodkim ciastem drożdżowym oraz chrupiącą, karmelową kruszonką.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki dla ciasta:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 100 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 125 g masla Dodano do

Dla nadzienia:

  • 1 kg śliwek Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do

Dla kruszonki:

  • 200 g cukru Dodano do
  • 200 g mąki Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Przygotuj drożdże: rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku, po czym odstaw na 15 minut.

2. Krok

W dużej misce zmieszaj mąkę, sól, rodzynki, śmietanę, jajka i masło. Dodaj napój z drożdży i zagnieć ciasto. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Krok

W tym czasie przygotuj nadzienie: pozbądź się pestek ze śliwek, a potem wymieszaj ze śliwkami cukier i cynamon.

4. Krok

Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i masło za pomocą widelca, aby uzyskać kruszonkę.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozciągnij ciasto drożdżowe na blaszce pod ciasto i wyłóż śliwkami, a następnie posyp kruszonką.

6. Krok

Piecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut, aż kruszonka się zrumieni.

7. Krok

Wystudź ciasto na kratce przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy