REKLAMA

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyczny polski deser, idealny na letni pełen słońca weekend. Śliwki są kwaskowate, idealnie komponujące się z puszystym, lekko słodkim ciastem drożdżowym oraz chrupiącą, karmelową kruszonką.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki dla ciasta:

  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 50 g świeżych drożdży Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 100 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 125 g masla Dodano do

Dla nadzienia:

  • 1 kg śliwek Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do

Dla kruszonki:

  • 200 g cukru Dodano do
  • 200 g mąki Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Przygotuj drożdże: rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku, po czym odstaw na 15 minut.

2. Krok

W dużej misce zmieszaj mąkę, sól, rodzynki, śmietanę, jajka i masło. Dodaj napój z drożdży i zagnieć ciasto. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Krok

W tym czasie przygotuj nadzienie: pozbądź się pestek ze śliwek, a potem wymieszaj ze śliwkami cukier i cynamon.

4. Krok

Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i masło za pomocą widelca, aby uzyskać kruszonkę.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozciągnij ciasto drożdżowe na blaszce pod ciasto i wyłóż śliwkami, a następnie posyp kruszonką.

6. Krok

Piecz ciasto w piekarniku przez około 40 minut, aż kruszonka się zrumieni.

7. Krok

Wystudź ciasto na kratce przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy