REKLAMA

Źródło: dusiowa from Getty Images

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przepis na drożdżowy placek z rabarbarem, który umili letnie dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 500 g Rabarbar Dodano do
  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 30 g semolina cukier Dodano do
  • 100 ml mleko Dodano do
  • 70 g masło Dodano do
  • 20 g drożdże Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

kruszonka

  • 225 g gruba mąka Dodano do
  • 100 g semolina cukier Dodano do
  • 150 g zimne masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Do miski dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Dobrze wymieszaj.

2. Krok

W garnku rozpuść masło i dodaj mleko. Wymieszaj i pozwól nieco ostygnąć.

3. Krok

Do miski z mąką dodaj jajko i drożdże. Następnie dodaj roztopione masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Pozwól ciastu kisnąć w ciepłe miejsce do 30 minut.

5. Krok

W międzyczasie oczyść rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki.

6. Krok

Smaruj formę do ciasta i równomiernie rozprowadź ciasto.

7. Krok

Na ciasto połóż kawałki rabarbaru.

8. Krok

Posypka - grubą mąką mieszamy z cukrem. Masło kroimy na kawałki i palcami zagniatamy ciasto.

9. Krok

Piecz ciasto z rabarbarem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy