REKLAMA
Źródło: dusiowa from Getty Images
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przepis na drożdżowy placek z rabarbarem, który umili letnie dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 500 g Rabarbar
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 30 g semolina cukier
- 100 ml mleko
- 70 g masło
- 20 g drożdże
- 1 szt jajko
- 1 łyżka stołowa cukier waniliowy
- szczypta soli
kruszonka
- 225 g gruba mąka
- 100 g semolina cukier
- 150 g zimne masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Do miski dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Dobrze wymieszaj.
2. Krok
W garnku rozpuść masło i dodaj mleko. Wymieszaj i pozwól nieco ostygnąć.
3. Krok
Do miski z mąką dodaj jajko i drożdże. Następnie dodaj roztopione masło z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
4. Krok
Pozwól ciastu kisnąć w ciepłe miejsce do 30 minut.
5. Krok
W międzyczasie oczyść rabarbar i pokrój go na mniejsze kawałki.
6. Krok
Smaruj formę do ciasta i równomiernie rozprowadź ciasto.
7. Krok
Na ciasto połóż kawałki rabarbaru.
8. Krok
Posypka - grubą mąką mieszamy z cukrem. Masło kroimy na kawałki i palcami zagniatamy ciasto.
9. Krok
Piecz ciasto z rabarbarem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.