REKLAMA
Źródło: Pixabay
Ciasto do pizzy jak z pizzerii
Przepis na domowe ciasto do pizzy, które charakteryzuje się cienkim, ale jednocześnie miękkim i lekkim ciastem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Zwykła mąka
- 2 łyżeczka Sole
- 1 łyżeczka Cukier
- 1⁄4 łyżeczka Suche drożdże
- 300 ml Letnia woda
- 3 łyżki Oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
2. Krok
Dodaj letnią wodę z oliwą z oliwek i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Krok
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
4. Krok
Uformuj ciasto w kulę i pozostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
5. Krok
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 równe części i rozwałkuj na cienkie płaty.
6. Krok
Ciasto jest teraz gotowe do dodania ulubionych składników i upieczenia.