REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto czekoladowe

Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe. Proponujemy podawać polane czekoladą, ze świeżymi owocami lub przełożone ulubionym kremem.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 112 i szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki kakao Dodano do
  • 1 szklanka cukru Dodano do
  • 12 szklanki oleju Dodano do
  • 12 szklanki mleka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 stopni C jeśli jest to piekarnik termoobieg). Formę do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2. Krok

W misce połącz mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

W osobnej misce połącz olej, mleko, jajka i ekstrakt z wanilii.

4. Krok

Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Przełóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy