REKLAMA
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Chociaż nadal tworzę nowe przepisy i zawsze robię różne ciasta, ten znalazł się na liście tych, które chętnie powtarzam. Smaczny, wilgotny, prosty.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 4 szt jajka
- 180 g cukru trzcinowego
- 200 g Gładka mąka orkiszowa
- 150 ml Olej
- 150 ml Olej
- 1 łyżka stołowa Kakao
- 1 łyżeczka Soda bikarbona do herbaty
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Cynamon
- Szczypta Mielonego orzecha muszkatołowego
- 150 g czekolady
- 8 szt jabłka
- Garść Orzechy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Czekoladę siekamy na drobno. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Krok
Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy olej i mieszamy z suchymi składnikami. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i czekoladę.
3. Krok
Często wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Krok
Wierzchołek posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, ewentualnie kawałkami czekolady.
5. Krok
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.