REKLAMA

Ciasto coca-cola

Ciasto to połączenie coca-coli napoju który mało komu nie smakuje jest też w nim odrobina kokosu . Szybko znika ze stołu . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/01/ciasto-coca-cola.html

REKLAMA

Składniki

porcje
12

BISZKOPT

  • 200 g mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
  • łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 250 g cukru Dodano do
  • 100 ml coca coli Dodano do

MASA BUDYNIOWO-KOKOSOWA

  • 130 g cukru Dodano do
  • 4 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 38 g budyniu waniliowego Dodano do
  • 12 g budyniu śmietankowego Dodano do
  • 400 ml mleka 3 2 Dodano do
  • 250 g margaryny palma z murzynkiem Dodano do
  • 60 g drobnych wiórek kokosowych Dodano do

BUDYŃ COCA COLA

  • 38 g budyniu waniliowego Dodano do
  • 1 duża łyżka kakao Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 400 ml coca coli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Biszkopt .: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę pszenną , kakao i proszek do pieczenia) . W drugiej misce ubijamy jajka i cukier tak by masa była wymieszana ale nie ubita tak jak na typowy biszkopt , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i po woli wsypujemy sypkie składniki gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser dodajemy coca-colę i szpatułką delikatnie mieszamy do ujednolicenia się masy . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (35x30 cm) i pieczemy w 180 °C przez 25 minut . Po wyjęciu z piekarnika studzimy (nie obracamy ciasta) .

2. Krok

Masa budyniowo-kokosowa .: 50 g cukru , mąka , budynie oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru i mleka zagotowujemy a następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy !

3. Krok

Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń a na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy na jednolitą masę . Gotową masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w zimnym miejscu około 1 godzinki .

4. Krok

Budyń coca-cola .: Budyń , kakao , cukier i 50 ml coca-cola wymieszać ze sobą . 350 ml coca-coli zagotować następnie wlać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia . Chłodny budyń (ale nie całkiem zimny wylewamy na schłodzona masę budyniowo-kokosową) . Schładzamy w chłodnym miejscu .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy