Ciasto coca-cola
Ciasto to połączenie coca-coli napoju który mało komu nie smakuje jest też w nim odrobina kokosu . Szybko znika ze stołu . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/01/ciasto-coca-cola.html
Składniki
BISZKOPT
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 100 ml coca coli
MASA BUDYNIOWO-KOKOSOWA
- 130 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 38 g budyniu waniliowego
- 12 g budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka 3 2
- 250 g margaryny palma z murzynkiem
- 60 g drobnych wiórek kokosowych
BUDYŃ COCA COLA
- 38 g budyniu waniliowego
- 1 duża łyżka kakao
- 100 g cukru
- 400 ml coca coli
Najnowsze ulotki
Procedura
Biszkopt .: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę pszenną , kakao i proszek do pieczenia) . W drugiej misce ubijamy jajka i cukier tak by masa była wymieszana ale nie ubita tak jak na typowy biszkopt , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i po woli wsypujemy sypkie składniki gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser dodajemy coca-colę i szpatułką delikatnie mieszamy do ujednolicenia się masy . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (35x30 cm) i pieczemy w 180 °C przez 25 minut . Po wyjęciu z piekarnika studzimy (nie obracamy ciasta) .
Masa budyniowo-kokosowa .: 50 g cukru , mąka , budynie oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru i mleka zagotowujemy a następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy !
Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń a na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy na jednolitą masę . Gotową masę wykładamy na biszkopt i schładzamy w zimnym miejscu około 1 godzinki .
Budyń coca-cola .: Budyń , kakao , cukier i 50 ml coca-cola wymieszać ze sobą . 350 ml coca-coli zagotować następnie wlać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia . Chłodny budyń (ale nie całkiem zimny wylewamy na schłodzona masę budyniowo-kokosową) . Schładzamy w chłodnym miejscu .