Źródło: didoi from Getty Images
Ciasto buraczane
Pyszne ciasto pieczone z buraków z kremem mascarpone.
Składniki
W drodze:
- 500 g Burak
- 200 g Cukier
- 200 ml Olej słonecznikowy
- 2 szt jajka
- 250 g Zwykła mąka
- 11⁄2 łyżki Proszek do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 g mascarpone
- 100 g Kwaśna śmietana
- 50 g cukier puder
- 1 szt Cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw obierz buraki. Zetrzyj go na grubej tarce. Następnie wymieszaj go z cukrem i odstaw na chwilę. Następnie dodaj olej i jajka i dokładnie wymieszaj.
W innej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
Następnie dodaj suche składniki do buraków i wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto się połączyło.
Napełnij natłuszczoną formę do ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Ubić mascarpone, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto będzie gotowe i trochę ostygnie, przekrój je na pół.
Posmarować śmietaną i posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.