Ciasto bez pieczenia na bazie kwaśnej śmietany
Ciasto bez pieczenia na bazie kwaśnej śmietany. Ta prosta smakołyk może być urozmaicona i przygotowana na różne sposoby i smaki. Idealne, gdy nie chcesz spędzać godzin w kuchni, piec, ale jednocześnie masz ochotę na coś świeżego, słodkiego, albo oczekujesz wizyty.
Składniki
Narzędzia
- 200 g długie ciastka
- 250 g Okrągłe biszkopty
- 1 konzerva Pomarańcze
Krem
- 750 g kwaśna śmietana
- 500 g Delikatny twaróg
- 200 g jogurt biały
- 2 pakiety Cukier waniliowy
- 60 g cukier puder
Pomarańczowa polewa
- 500 ml sok pomarańczowy
- 1 Pakiet Golden cob (proszek)
- 2 łyżka stołowa Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce mieszamy wszystkie składniki. Pomarańcze z puszki kroimy na mniejsze kawałki. Na dno formy układamy okrągłe biszkopty. Polewamy je sokiem z puszki i nakładamy warstwę kremu. Na brzegach układamy długie biszkopty. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów. Na nich kładziemy połowę pomarańczy i znów część kremu. Ponownie układamy biszkopty i drugą połowę pomarańczy. Na wierzch smarujemy resztą kremu. Odstawiamy do lodówki.
W trochę soku (około 150ml) mieszamy złoty klas. Razem z miodem i resztą soku wlewamy do garnka i gotujemy, mieszając do zgęstnienia. Pozwalamy nieco ostygnąć. Następnie wlewamy na przygotowany tort i odstawiamy do zastygnięcia w lodówce, najlepiej na noc.