REKLAMA
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto z przejrzałych bananów

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 3 dojrzałe banany Dodano do
  • 300 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 75 ml Olej roślinny Dodano do
  • 75 ml roztopione masło Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 12 bal proszek do pieczenia Dodano do
  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 garści rodzynki Dodano do
  • 2 garści orzechy włoskie Dodano do
  • 1 Szczypta Sól Dodano do
  • 100 ml polewa czekoladowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.

Rozgniatamy dojrzałe banany widelcem. Oddzielamy jajka. Ubijamy żółtka razem z cukrem, stopniowo dodając wodę i olej z tłuszczem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i mieszamy ręcznie, dodajemy też banany. W innym naczyniu ubijamy sztywną pianę. Na końcu mieszamy ją z ciastem. Dodajemy też rodzynki i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest gotowe. Blachę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 30 min. W razie potrzeby. Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy