REKLAMA
Ciasto bananowe
Ciasto z przejrzałych bananów
REKLAMA
Składniki
porcje
25
- 3 dojrzałe banany
- 300 g mąka półgruboziarnista
- 75 ml Olej roślinny
- 75 ml roztopione masło
- 2 jajko
- 1⁄2 bal proszek do pieczenia
- 150 g cukier kryształ
- 2 garści rodzynki
- 2 garści orzechy włoskie
- 1 Szczypta Sól
- 100 ml polewa czekoladowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
Rozgniatamy dojrzałe banany widelcem. Oddzielamy jajka. Ubijamy żółtka razem z cukrem, stopniowo dodając wodę i olej z tłuszczem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i mieszamy ręcznie, dodajemy też banany. W innym naczyniu ubijamy sztywną pianę. Na końcu mieszamy ją z ciastem. Dodajemy też rodzynki i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest gotowe. Blachę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 30 min. W razie potrzeby. Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.