REKLAMA
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto z przejrzałych bananów

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 3 dojrzałe banany Dodano do
  • 300 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 75 ml Olej roślinny Dodano do
  • 75 ml roztopione masło Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 12 bal proszek do pieczenia Dodano do
  • 150 g cukier kryształ Dodano do
  • 2 garści rodzynki Dodano do
  • 2 garści orzechy włoskie Dodano do
  • 1 Szczypta Sól Dodano do
  • 100 ml polewa czekoladowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.

Rozgniatamy dojrzałe banany widelcem. Oddzielamy jajka. Ubijamy żółtka razem z cukrem, stopniowo dodając wodę i olej z tłuszczem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i mieszamy ręcznie, dodajemy też banany. W innym naczyniu ubijamy sztywną pianę. Na końcu mieszamy ją z ciastem. Dodajemy też rodzynki i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy. Ciasto jest gotowe. Blachę o wymiarach 25x35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blachę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 30 min. W razie potrzeby. Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy