REKLAMA

Ciastka amerykańskie

Nieskończenie czekoladowe ciasteczka z ciemną i białą czekoladą :)

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 120 g Masło pokojowej temperatury Dodano do
  • 120 g cukier brązowy Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 190 g mąka orkiszowa Dodano do
  • 12 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 50 g Ciemna czekolada Dodano do
  • 50 g biała czekolada Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Masło w temperaturze pokojowej, (wyjmujemy z lodówki co najmniej 1h przed pieczeniem) miksujemy z cukrem, najlepiej mikserem, aby cukier i masło się połączyły. (Ja dodaję do ciasta także kawałki białej czekolady, które są same w sobie słodkie, dlatego jest tu mniej cukru.)

2. Krok

Dodajemy jajko i mieszamy mikserem.

3. Krok

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, sól (zalecam szybko wymieszać mikserem na kilka sekund, aby wszystko się połączyło, ale tylko na 5s).

4. Krok

Dodajemy posiekanej czekolady (polecam 50/50 kawałki białej i ciemnej czekolady), którą wystarczy wymieszać trzepaczką.

5. Krok

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możesz je włożyć do lodówki na 10 minut, albo możesz od razu łyżką odłupać kawałki ciasta, uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja zazwyczaj zbieram ciasto dużą łyżką, nie formuję go w kulki ręcznie, raczej tylko upuszczam je, aby nie była to równomierna kuleczka, ładniej mi się potem rozpływa).

6. Krok

Piec na 180° około 10'.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy