Ciastka amerykańskie
Nieskończenie czekoladowe ciasteczka z ciemną i białą czekoladą :)
Składniki
- 120 g Masło pokojowej temperatury
- 120 g cukier brązowy
- 1 jajko
- 190 g mąka orkiszowa
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka stołowa kakao
- 50 g Ciemna czekolada
- 50 g biała czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Masło w temperaturze pokojowej, (wyjmujemy z lodówki co najmniej 1h przed pieczeniem) miksujemy z cukrem, najlepiej mikserem, aby cukier i masło się połączyły. (Ja dodaję do ciasta także kawałki białej czekolady, które są same w sobie słodkie, dlatego jest tu mniej cukru.)
Dodajemy jajko i mieszamy mikserem.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, sól (zalecam szybko wymieszać mikserem na kilka sekund, aby wszystko się połączyło, ale tylko na 5s).
Dodajemy posiekanej czekolady (polecam 50/50 kawałki białej i ciemnej czekolady), którą wystarczy wymieszać trzepaczką.
Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możesz je włożyć do lodówki na 10 minut, albo możesz od razu łyżką odłupać kawałki ciasta, uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja zazwyczaj zbieram ciasto dużą łyżką, nie formuję go w kulki ręcznie, raczej tylko upuszczam je, aby nie była to równomierna kuleczka, ładniej mi się potem rozpływa).
Piec na 180° około 10'.