REKLAMA
Ciasteczka z borówkami
Pyszne i mięciutkie :)
REKLAMA
Składniki
porcje
20
Mieszanka jagodowa
- 110 g Borówki leśne
- sok z cytryny
- Cukier trzcinowy lub syrop klonowy do smaku
- 1 łyżka stołowa skrobia kukurydziana
Koszyk
- 120 g zmiękczone masło
- 130 g Trzcinowy cukier
- 1 szt jajko
- 220 g Gładka mąka speltowa
- 6 g proszek do pieczenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Przygotujemy mieszankę jagodową: Jagody, cukier, sok z cytryny gotujemy trochę (możemy podlać małą ilością wody). Kiedy jagody są rozgotowane, dodajemy skrobię, mieszamy i gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć.
2. Krok
Ubijamy masło + cukier, dodajemy jajko. Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Krok
Połączymy mieszankę z ciastem, przykryjemy i odstawimy do lodówki na co najmniej 30 min. Następnie za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 min przy 180°C (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia na kratce i gotowe.