REKLAMA

Źródło: Pixabay: Ibimport

Chrupiący kurczak i szparagi w cieście

To pikantne ciasto z kurczakiem i szparagami jest przepisem bliskim mojemu sercu. Złocista skórka, kremowy sos, delikatny kurczak i pożywne szparagi tworzą pyszne, pocieszające danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 500 g Kurczak bez kości, pokrojony na kawałki Dodano do
  • 1 cebula, posiekana Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, posiekany Dodano do
  • 300 g Szparagi, posiekane Dodano do
  • 1 filiżanka Rosół z kurczaka Dodano do
  • 1 filiżanka Ciężka śmietana Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 arkusze ciasto francuskie Dodano do
  • 1 Ubite jajko (do rozbełtania jajka) Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodaj kawałki kurczaka i smaż, aż się zarumienią. Zalecam użycie piersi z kurczaka bez kości i skóry, aby uzyskać delikatniejszy i chudszy rezultat.

2. Krok

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek na patelnię, gotując, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a czosnek pachnący, zwykle zajmuje to około 2 minut. Nie pozwól, aby czosnek się przypalił, ponieważ może to sprawić, że danie będzie miało gorzki smak.

3. Krok

Dodaj posiekane szparagi. Podsmaż szparagi, aż zmiękną, około 3 minut. Pamiętaj, że chcemy, aby szparagi były chrupiące, dlatego unikaj ich rozgotowania.

4. Krok

Wlać bulion drobiowy i śmietanę, dobrze wymieszać. Dusić mieszaninę przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodanie bulionu i śmietany tworzy kremowy, pikantny sos, który doskonale komponuje się z ciastem.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkować jeden arkusz ciasta francuskiego tak, aby pasował do dna 9-calowego naczynia do pieczenia. Wlać mieszankę kurczaka i szparagów.

6. Krok

Przykryj drugim arkuszem ciasta francuskiego, zaciskając brzegi, aby je uszczelnić. Wytnij kilka małych szczelin w górnej części ciasta, aby umożliwić ujście pary. Zawsze robię dekoracyjny wzór z nacięciami, aby ciasto wyglądało bardziej atrakcyjnie.

7. Krok

Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Posmarowanie jajkiem nada ciastu piękną złotobrązową skórkę.

8. Krok

Piec przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż skórka będzie złotobrązowa. Odstawić na kilka minut przed podaniem na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy